Promovarea Traditiilor Haiducesti

Nyomtatás Küldés

Tabără haiducească la Şinteu


Tabără haiducească la Şinteu
În perioada 4-10 iulie 2011, la câţiva kilometri distanţă de cetatea lui Bocskai, în localitatea Şinteu s-a organizat Tabăra haiducească.

Luni dimineaţa am pornit în această tabără păstrătoare de tradiţii,  împreună cu tineri din Ungaria şi din Valea Ierului. Drumul nostru a fost însoţit de voie bună, ghiduşii şi râsete. Tinerii s-a împrietenit foarte repede. După o călătorie de câteva ore am ajuns la Şinteu. În casa de oaspeţi a Protopopiatului din Şimleul Silvaniei, acum modificată pentru campare, echipa a fost întâmpinată cu dragoste de către domnul curator, care imdiat după sosire, ne-a arătat împrejurările  şi ne-a predat mult aşteptatele camere unde copii s-au putut odihni după un drum obositor.

Activităţile au început deja din prima zi. Kovács Győző, conducătorul de program şi instructor de dansuri populare a asigurat zilnic condiţiile necesare însuşirii dansului: instructori, muzică, voie bună. De două ori pe zi, tinerii au avut posibilitatea să danseze, lucru care le era pe plac, chiar dacă capacitatea lor de rezistenţă fizică a fost destul de solicitată.

Copii, pe lângă dansuri populare, au avut posibilitatea să înveţe cântece populare şi să cânte la fluier. Cele enumerate mai înainte au fost predate copiilor chiar de către subsemnata. Tinerii au învăţat cântece populare dintre cele mai frumoase, cultivând astfel păstrarea şi viitorul cântecului popular maghiar.

După părerea mea, este important ca predarea şi învăţarea cântecelor populare să se înceapă  din vârsta copilăriei, doar muzica populară este forma cea mai veche a limbii materne muzicale, trebuie să fie punctul de plecare al culturii muzicale. Straja cea mai credincioasă a tradiţiilor noastre. Strămoşii noştrii, prin cântecul popular şi-au exprimat necazurile vieţii cotidiene, dorinţele, bucuriile. Fiecare cântec popular este o capodoperă. În timpul învăţării dansului popular şi a cântecelor populare, fondul muzical a fost asigurat şi de către fluieraşi.

În orele de după-amiză  tinerii au avut posibilitatea să activeze în mai multe domenii meşteşugăreşti, deasemeni sub îndrumarea unor instructori veniţi din Ungaria.

Pe lângă aceste activităţi, ambianţa de o frumuseţe fascinantă: pădurea, pârâul cu apă limpede a deschis apetitul tinerilor pentru distracţie. În ciuda faptului că apa era rece ca gheaţa, bălăcitul în pârâu a devenit un program zilnic.  Băieţii, în timpul lor liber - pe terenul în jurul casei de oaspeţi - se dedau plăcerii fotbalului.

Zilnic am făcut o plimbare până în sat - care era destul de departe de casa de oaspeţi - unde copii ascultau cu mirare graiul slovac al localnicilor, deasemeni odată au făcut o vizită şi la clădirea bisericii romano-catolice splendidă a comunei.

Pe lângă un program bogat, a rămas timp şi pentru diferite concursuri. Părintele Jakó Sándor i-a mobilizat pe tinerii împărţiţi în grupe, prin diferite probe, care mai de care mai ingenioase. Anunţarea rezultatelor s-a făcut în ultima zi.

În ultima seară, mulţumită unor băieţi harnici, toţi participanţii cu mic cu mare, s-au adunat la un foc de tabără. În noaptea de vară, cântecele şi râsetele de voie bună zburau în aer până departe.

Am petrecut împreună în această tabără, într-adevăr o săptămână distractivă şi bogată în impresii.  La plecare, lumea cu inimă grea s-a apropiat către autobuz. Am fost trişti că această campare s-a terminat, dar ne-am bucurat că am făcut parte din ea.

 

Ghitea Angéla

cantor-profesor


Támogatók
Partener Leader: Érmelléki Református Egyházkerület     Partener de proiect: Kárpátia 2000 Egyesület