Promovarea Traditiilor Haiducesti

Nyomtatás Küldés

Sărbătoare în Valea Fazanilor


Sărbătoare în Valea Fazanilor
În acest an, la data de 7 august 2011, s-a organizat deja a şasea oară serbarea populară cu caracter religios, cultural şi istoric din Valea Fazanilor.

Părintele spiritual şi de atunci şi  principalul organizator al întregii sărbători este protopopul în retragere, din Valea Ierului, preotul din Diosig, Gellért Gyula, care ne relatează că scopul iniţial al acestor manifestări a fost  formarea unui loc de pelerinaj al reformaţilor în Valea Fazanilor, asemănător cu cel din Şumuleu-Ciuc, precum şi păstrarea în mod demn a memoriei lui Bocskai István.

A constatat cu bucurie că planul său prinde contur, se organizează an de an reconstituirea luptelor, programul acestei zile este din ce în ce mai amplu şi diversificat şi tot mai mulţi participanţi sunt de părere că aceste zile de sărbătoare trebuie continuate, fiind purtătoare de valori. După părerea domnului părinte, această sărbătoare este chiar necesară, întrucât avem multe comemorări privind tragediile naţiunii noastre, dar sunt mai puţine cele legate de victoriile, de trecutul glorios de care ar putea fi mândru tineretul de astăzi şi să nu le fie ruşine de naţionalitatea lor maghiară.

În acest an, organizatorii au ridicat ştacheta de-a binelea atât în ce priveşte pregătirea terenului cât şi în privinţa programelor. De data aceasta, a şasea ediţie a fost cea mai spectaculoasă şi cea mai bogată serbare populară de până acum, datorită unui proiect câştigat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră HU-RO 2007-2013, cu titlu Conservarea Tradiţiilor Haiduceşti în Zona de Frontieră HURO/0901/172/2.5.1.

În urma efectului benefic al proiectului, încă din luna aprilie a început amenajarea locului acestor manifestări, urmată de excursii şi campări organizate de tineri, pregătindu-se astfel la realizarea integrală a programului şi a diversificării acestuia.

Cu o săptămână înaintea sărbătorii, Valea Fazanilor s-a umplut de viaţă, au sosit tineri şi bătrâni, dornici de lucru. Adulţii au executat lucrări la construcţiile cu structură de lemn care necesitau forţe mai serioase iar fetele şi băieţii, cu mult entuziasm şi efort au curăţat terenul, au umplut gropile, au ridicat corturile. La manifestarea din acest an  au fost ridicate două scene şi de două ori mai multe corturi decât anul trecut. În sfârşit, în dimineaţa zilei de duminică totul era pregătit pentru primirea a mii de participanţi.

Odată cu ivirea zorilor au pornit şi bucătarii să aprindă focul sub ceaune, astfel vizitatorii care au sosit pe la ora 11 puteau să-şi facă cumpărăturile pe la corturile comercianţilor delectându-se şi cu aromele mâncării gătite. Organizarea celei de a  doua ediţii a Târgului internaţional de artă populară şi plastică din Valea Ierului, i se datorează organizatorului Dr. Szabó József, istoric local.

Târgul din acest an a fost mult mai bogat, numărul corturilor expozanţilor  s-a dublat faţă de anul trecut. Lumea care se plimba, făcea cumpărături, a fost atrasă în faţa scenei de concertul de drâmbă susţinut de Frugyi Attila, aici puteau asculta expuneri concise şi interesante despre Bibó István (Dr Kovács Béla Lóránt - Debrecen), despre Karácsony Sándor (Péter Imre - Földes) şi despre Liszt Ferenc (Ghitea Angéla - Diosig). Între expuneri au apărut pe scenă copii din Tépe, ansamblurile Szömörce din Diosig, Szivárvány şi Kikelet din Derecske, ansamblul de dansuri populare din Földes şi dansurile populare prezentate de tinerii participanţi la tabăra haiducilor, a  căror  prezenţă a făcut ca programul zilei să fie şi mai diversificat, multicolor.

Vântul fierbinte de după-amiază a purtat vocea Corurilor din Valea Ierului (Diosig, Cheşereu, Ianca, Sălacea), invitând totodată lumea la linişte, la rugăciune. Slujba a fost ţinută în mijlocul naturii, în biserica enormă şi cu cupolă albastră a lui Dumnezeu, de către domnul episcop reformat Csűry István. După slujbă  a urmat cuvântarea de salut al protopopului Eriului Rákosi Jenő, totodată un nou program al corului după care a urmat interpretarea emoţionantă şi înduioşătoare a actorului Meleg Vilmos.

Deasemeni, preşedintele executiv judeţean al UDMR, Szabó Ödön  s-a adresat mulţimii care sărbătorea, îndemnând organizatorii şi participanţii ca această manifestare să fie menţinută în viaţă şi în viitor.  După ce s-a cântat Szózat, atenţia publicului prezent a fost captat de programul muzical-coreografic al Ansamblului folcloric din Debrecen şi Ansamblul de dansuri populare Bocskai din  Hajdúböszörmény. După aceasta a urmat o spectaculoasă demonstraţie de hipism, executat de hergheligii din Hajdúszoboszló, care a fost un fel de tranziţie dintre spectacolele scenice şi reconstituirea bătăliei.

Între timp, cu ajutorul unor oameni echipaţi cu tobe şi picioroange, participanţii au fost îndrumaţi spre locul de desfăşurare a luptelor, unde după prezentarea hipică a început defilarea oastelor. Aceştia au fost salutaţi de către colonelul Dr. Papp Gyula, care, în mod festiv a deschis şi programul de reconstituirea scenelor de luptă.  Istoricul militar, Horváth Lajos a primit jurământul trupelor de haiduci, după care odată cu comentariile sale a început şi scena de luptă mult aşteptată.

Am putut vedea defilând oastea lui Petz, iar prima ciocnire mai prudentă a fost urmată de atacul zgomotos al haiducilor ascunşi în lanul de porumb, atac respins de către soldaţii austrieci cu ajutorul tunurilor fumegânde şi a răpăitului puştilor, prezentate spectaculos, datorită  pirotehnicii aplicate. Spre satisfacţia publicului, a celor mici, dar şi a celor mai în vârstă, atacurile repetate ale infanteriei au fost urmate de sosirea cavaleriei, caii purtând în spinare nişte călăreţi voinici. Numai acei tineri şi „veşnic tineri" au fost dezolaţi care au reprezentat armata austriacă, fiindcă şi în acest an au pierdut bătălia, scena numai în acest fel a putut fi autentică din punct de vedere istoric. La sfârşitul crâncenei  bătălii, „explozia" fortificaţiei de căruţe, cu un nor de fum impresionant şi a „măcelăririi" trupelor austriece, s-a decis şi soarta bătăliei în favoarea lui Bocskai şi a  haiducilor săi.

După acest eveniment, preotul Gellért Gyula, impresionat dar şi bucuros, s-a adresat participanţilor la sărbătoare. Prin cuvântarea sa a contribuit mult la frumuseţea sufletească şi spirituală a zilei. Arcaşii Lupii pustei, (Săcuieni, Valea lui Mihai, Cherechiu, Sălacea) au făcut o prezentare, după care s-au depus coroane la stânca memorială iar la încheierea programului festiv s-a cântat Imnul. Abia după acest moment au devenit accesibile ceaunele  pentru participanţi, actorii, musafirii şi organizatorii primind astfel răsplata muncii şi eforturilor depuse, sub forma unei bunătăţi gătite la ceaun. Între timp o rafală de vânt, prevestitoare de furtună a zbârlit corturile şi a agitat spiritele, dar spre norocul nostru, norii grei ne-au ocolit.

Seara de vară a coborât încet în timp ce participanţii mai perseverenţi cântau şi făceau schimburi de impresii  într-o totală voie bună, iar soarele de august, dispărând după dealurile vestice, lăsându-şi în urmă mantaua roşie, şi-a amintit poate de acest câmp de bătălie însângerat, amintindu-ne şi nouă de câtă sudoare şi sânge a fost nevoie ca noi, azi, să putem fi prezenţi aici, să trăim aici şi să putem sărbători cu demnitate.

 

Jakó Sándor Zsigmond

 


Támogatók
Partener Leader: Érmelléki Református Egyházkerület     Partener de proiect: Kárpátia 2000 Egyesület