Promovarea Traditiilor Haiducesti

Nyomtatás Küldés

Prefaţă


Prefaţă
Regele Mátyás a luptat în total 10 ani împotriva austriecilor.

Principele, Rákóczi Ferenc II. timp de 8 ani. Guvernatorul Kossuth Lajos s-a bătut cu ei doi ani de zile, fără o victorie finală.

Mátyás a luptat 25 de ani împotriva turcilor. Bocskai István, strateg militar genial şi un înţelept diplomat reuşeşte, într-o singură toamnă   izgonirea turcilor din Transilvania şi Muntenia. Pe parcursul unei ierni izbuteşte alungarea austriecilor de pe teritoriul  Transilvaniei şi a Ungariei.

Această broşură ne vorbeşte despre lupta glorioasă pentru libertate şi pace a lui Bocskai şi a haiducilor săi, precum şi - legat de aceasta - despre turul haiducilor şi tabăra haiducilor la care au participat tineri din ţară şi de peste hotare.

Bocskai a apărut pe cerul înnorat al Europei atât de instantaneu ca o cometă minunată. Predestinat de voinţa lui Dumnezeu, a şi rămas acolo. În raţiune, sentiment, voinţă este maghiar, în concepţia despre lume este european, în credinţa este universal.  El era conştient de situaţia din Europa, de ce poartă oamenii în inima, sufletele şi viaţa lor.

Principele făcea parte din acei potentaţi, care  - ca şi Széchenyi István - nu şi-au folosit puterea şi averea doar în interes personal ci s-au străduit pentru folosul public,  făcând sacrificii în interesul  ţării, a naţiunii şi a omenirii.  Acest comportament are o asemenea influenţă asupra tineretului şi a adulţilor ca şi cel al marelui pedagog, Karácsony Sándor.

Mişcarea-Lehel a lui Bocskai valorează mai mult decât o sută de hotărâri ale unei adunări naţionale!

La Diosig, pe Valea Ierului şi în judeţul Hajdú-Bihar Bocskai se bucură de o mare popularitate. Bătălia victorioasă asupra austriecilor - mulţumită Uniunii Europene (printr-un  proiect) - în acest an a fost organizată a şasea oară. Această sărbătoare populară cu caracter religios, cultural şi istoric, are un succes deosebit de fiecare dată. Ea strânge mii de oameni pe câmpul de bătălie din Valea Fazanilor şi îi uneşte pe cei de o parte şi de alta a graniţei.

Opera lui Bocskai şi viaţa plină de vitejii a haiducilor constituie o mină de aur inepuizabilă, din care se pot îmbogăţi tinerii şi vârstnicii, cei de alte religii şi naţii.

Datorăm recunoştinţă lui Dumnezeu, lui Bocskai, haiducilor săi viteji pentru victoriile lor, pentru darurile lor!

 

 

Gellért Gyula

preot

 


Támogatók
Partener Leader: Érmelléki Református Egyházkerület     Partener de proiect: Kárpátia 2000 Egyesület