Promovarea Traditiilor Haiducesti

Nyomtatás Küldés

Cetatea Kereki (Cherechiu Mare)


Cetatea Kereki (Cherechiu Mare)
Cetatea şi localitatea Kereki datează din sec. XIII. între localităţile Santăul Mare, Pocsaj şi Kismarja.

Descrierea cetăţii

 

În jurul cetăţii, în şanţul de apărare curgea apa adâncă a Crişului Mic. Cetatea a fost înconjurată de ziduri înalte din piatră.Această cetate a fost considerată o fortăreaţă demnă şi puternică. Nucleul cetăţii îl constituia castelul in formă patrată, dotat la fiecare colţ cu câte un bastion, turn solid, rotund. Cetatea a fost dotată cu artilerie grea, tunuri, puşti şi alte arme de foc.

Istoria cetăţii

 

Nagykereki a fost cetatea strămoşească a familiei Ártándy, unde în anul 1510, s-a celebrat cu mare fast, logodna lui Hodosi Jákó Ferenc cu Katalin, fata proprietarului de atunci al cetăţii, Ártándy Tamás. Aici a locuit Ártándy Pál cu soţia, Telegdi Rozina. În 1555 cetatea era locuită de Ártándy Kelemen.

 

În anul 1583, prin soţie, cetatea intră în proprietatea lui Bocskai, cunoscând faptul că Báthory István a donat cetatea lui Hagymássy Lestár, de la care a moştenit-o ginerele său, Bocskai István. In această perioadă cetatea şi-a trăit perioada de aur ca şi fortăreaţă. Groful Giacomo de Belgiojoso, comandantul suprem al Ungariei de Sus, a trimis oaste împotriva cetăţilor din Sâniob şi Kereki. Cetatea Kereki a fost apărată vitejeşte de către apărătorii curajoşi. Örvéndi Pál, comandantul cetăţii cu o paza permanentă de 100 de persoane, precum şi cu ajutorul a 300 de haiduci din Kőlesér (sub conducerea lui Egri István) au învins oastea imperială formată din 400 de soldaţi ai lui Concini, căpitanul secund al Oradiei. În timpul asediului a fost rănit chiar si Concini. În octombrie, căpitanul secund al Oradiei s-a retras „ ruşinos" de la Nagykereki.

 

Fata lui Örvéndi Pál, cu un curaj eroic a ieşit deghizată din cetate şi prin tabăra inamică a ajuns să dea de ştire trupelor principelui despre situaţia creată. Acţiunea sa a reuşit, dar când a vrut să se întoarcă în cetate, a observat că este urmărită de către soldaţii trupelor imperiale şi în apropierea porţii cetăţii a fost măcelărită. Mai târziu, principele a înmormântat-o în locul unde ea a murit, i-a făcut un cavou monumental, iar poporul recunoscător a denumit cavoul, după numele fetei - „Colina lui Perzsi" - nume pe care îl poartă şi astăzi.

 

Seidi paşa, în anul 1660 avansa cu trupele sale pustiitoare de la Debrecen către Oradea, după cucerirea şi distrugerea cetăţii din Pocsaj a luat-o spre cetatea Kereki, dar probabil, amintindu-şi de Bocskai, a trecut de ea şi a lăsat în pace atât cetatea, cât şi localitatea.

 

Azi în Kereki putem vedeta un castel cochet, cu un hol mare cu coloane. Pe partea nordică are un turn-bastion rotund. Castelul are o curte interioară mică de formă patrată şi un admirabil muzeu a lui Bocskai, principatul său şi vitejia haiducilor. Sub castelul având formă drepunghiulară există un sistem larg de cazemate în formă de U. Oricând este o plăcere să vii aici, la castelul Kereki. Este un lăcaş sfânt.


Támogatók
Partener Leader: Érmelléki Református Egyházkerület     Partener de proiect: Kárpátia 2000 Egyesület