Promovarea Traditiilor Haiducesti

Nyomtatás Küldés

Amenajarea câmpului de bătălie de la Valea Fazanilor


Amenajarea câmpului de bătălie de la Valea Fazanilor
În vederea amenajării câmpului de bătălie, în perioada 20-24 aprilie 2011 am organizat o tabără în Valea Fazanilor.

La această activitate au  paricipat 62 de persoane din localităţile apropiate de graniţă din ambele ţări.

 

Primul pas a fost amenajarea terenului  taberei, instalarea corturilor. Slavă Domnului, tot timpul am avut parte de o vreme splendidă, ba mai mult pentru luna aprilie, a fost chiar prea cald. După jocurile organizate cu scopul de a ne cunoaşte reciproc, în după-amiaza primei zile, pastorul Gellért Gyula a ţinut o prezentare tinerilor despre cele întâmplate în această vale în anul 1604. A descris într-un mod foarte atractiv întreaga bătălie, producându-ne o trăire mai intensă, fiind prezenţi exact la faţa locului. Mesele le-am servit fie la Săcueni, într-un local mişto, cu stil, fie în Valea Fazanilor, unde numai că nu ne-au băgat mâncarea în gură.

 

A doua zi a sosit şi pietrişul, iar arbuştii cu o seară înainte. Astfel, putea începe munca voluntară, doar pentru asta ne-am adunat la locul bătăliei.  Prima dată a trebuit curăţat terenul de buruienile şi tufişurile rămase din anul trecut, fiind urmat de plantarea celor 500 de arbuşti şi amenajarea terenului. Executarea acestor lucrări a necesitat câte două zile, fiindcă am lucrat doar înainte de masă. După-amiezele le-am petrecut ascultând expuneri (despre Bocskai, haiduci, bătălii, curiozităţile istorice ale împrejurimilor). Bineînţeles, au fost organizate şi jocuri, tinerii pe lângă muncă au nevoie şi de distracţie.  Această distracţie s-a asigurat prin diferitele jocuri colective, dintre care cel mai mare succes l-a avut războiul numerelor - doar eram pe un câmp de bătălie.

 

Întrucât Bocskai István a fost un om cu frica lui Dumnezeu, care s-a luptat pentru dobândirea libertăţii religiei, ne-am străduit să implementăm şi valorile creştine în viaţa taberei. Dimineaţa am început ziua cu rugăciune (împreună cu preoţii din localităţile din jur), la fiecare masă ne-am rugat, iar seara am cântat. În ultima zi, după terminarea lucrului şi bineînţeles după servirea mesei, am făcut şi o excursie. Tinerii au cerut să mergem la un lac artificial denumit Baraj, care s-a realizat prin acumularea apei pârâului Almaş din hotarul Diosigului. Le-am îndeplinit dorinţa, iar excursia a fost o experienţă plăcută. Seara, un foc de tabără a pus capăt acestei întruniri plăcute, care a făcut ca vacanţa de primăvară a copiilor să fie mai colorată.

 

Scopul nostru a fost amenajarea terenului, antrenarea copiilor în reconstituirea bătăliei, cunoaşterea reciprocă a „urmaşilor haiducilor" de o parte şi de alta a graniţei, legarea unor prietenii. Cred că am reuşit!

 

Jakó Sándor Zsigmond

 


Támogatók
Partener Leader: Érmelléki Református Egyházkerület     Partener de proiect: Kárpátia 2000 Egyesület