Határmenti Hajdú Hagyományőrzés

Nyomtatás Küldés

Hajdú tábor Sólyomkőváron


Hajdú tábor Sólyomkőváron
Néhány kilométerre Bocskai várától, Sólyomkővár településén került megrendezésre 2011. július 4-10 között a Hajdú tábor.

Magyarországi és érmelléki fiatalokkal közösen indultunk el hétfő reggel e hagyományőrző táborba. Utunkat végig kísérte a jókedv, a móka, kacagás. A fiatalok hamar megbarátkoztak egymással. Néhány órai utazás után megérkeztünk Sólyomkővárra.

A Szilágysomlyói Egyházmegye táborozásra kialakított vendégházában a gondnok úr szeretettel fogadta a csapatot, aki a megérkezés után bemutatta a környéket és átadta a várva várt szobákat, ahol a gyerekek kipihenhették az út fáradalmait.

Már az első nap megkezdődtek a foglakozások. Kovács Győző, programvezető és néptánc oktató biztosította a mindennapos táncoktatáshoz szükséges feltételeket: oktatókat, zenét, jó hangulatot. A fiataloknak naponta kétszer volt lehetőségük a táncolásra, amely nagyon elnyerte tetszésüket, annak ellenére, hogy eléggé igénybe vette fizikai teherbírásukat.

A néptánc mellett népdaltanulásra és furulyázásra is volt lehetősége a gyermekeknek. Előbb felsoroltakat jómagam tanítottam a táborozóknak. Szebbnél szebb népdalokat tanultak meg a fiatalok, ezzel ápolva a magyar népdal fennmaradását, továbbélését. Véleményem szerint fontos, hogy már gyermekkorban, fiatalkorban kezdjük el a népzene tanítását, hiszen a népzene a legősibb formája a zenei anyanyelvnek, a zenei műveltségnek ez kell legyen a kiinduló pontja. Hagyományaink leghívebb őrzője.

Őseink a magyar népdalban fejezték ki a mindennapi élet bajait, vágyait, örömeit. Minden népdal egy remekmű. A néptánc és népdaloktatás közben a zenei aláfestést a furulyások is szolgáltatták.

A délutáni órákban jó pár kézműves foglalkozásra is lehetősége nyílt az ifjaknak, szintén Magyarországról jött oktatók irányítása alatt.

Ezen foglalkozások mellett a lenyűgözően szép környezet: az erdő, a tiszta vizű patak meghozta a fiatalok kedvét a szórakozáshoz. A jéghideg víz ellenére mindennapos programmá vált a patakban való pancsolás. A fiúk szabadidejükben - a vendégház körüli pályán - kihasználhatták a focizás iránti szenvedélyeiket.

Mindennap elsétáltunk a vendégháztól kissé távol eső faluba, ahol a gyermekek rácsodálkoztak a helyi lakosok szlovák beszédére, valamint egy alkalommal megtekintették a helyi római katolikus templom gyönyörű épületét.

A gazdag program mellett jutott időnk vetélkedni is egymással. Jakó Sándor lelkipásztor ötletesebbnél ötletesebb ügyességi versenyszámokkal mozgatta meg a több csapatra osztott társaságot. Eredményhirdetésre az utolsó nap került sor.

Utolsó este néhány szorgos fiúnak köszönhetően tábortűz köré gyülekezhetett a tábor apraja, nagyja. A nyári éjszakában messzire szállt az ének és az örömteli kacagás.

Egy igazán élménydús és szórakoztató hetet tölthettünk el együtt a táborban. Fájó szívvel és nehezen vonult mindenki az autóbusz felé a hazainduláskor. Szomorúak voltunk, hogy vége lett a tábornak, de örültünk, hogy részt vehettünk benne.

 

Ghitea Angéla

kántor-tanárnő

 


Támogatók
Projekt vezető: Érmelléki Református Egyházkerület     Projekt partner: Kárpátia 2000 Egyesület